Een goed archief is goud waard

In de tijd dat alles met computers gaat, lijkt alles ook een stuk vluchtiger te gaan dan een paar tientallen jaren terug. Een e-mailtje is zo gestuurd (het kost in ieder geval veel minder moeite dan het sturen van een brief of postkaart) en binnen een paar seconden heb je contact met iemand aan de andere kant van de wereld. Hoe zit het eigenlijk met het documenteren van alle gegevens die binnen een organisatie beschikbaar zijn? Vandaag staat mijn blog in het teken van documenteren. Tegelijk praten we over het bijhouden van een archief. Dat is in mijn ogen namelijk goud waard.

Archief bijhouden

Om op dat laatste maar gelijk even voort te borduren: het bijhouden van een archief is dus goud waard. Waarom? Omdat je op die manier structuur aanbrengt in informatie die binnen een bedrijf aanwezig is. Data is voor veel ondernemers zeer belangrijk en hoe fijn is het als deze data dan goed gestructureerd en gearchiveerd is? Stel dat er data zijn die voor iedereen inzichtelijk moeten zijn. Dan is het fijn als deze op een plaats worden gezet (digitaal of niet), waar iedereen bij kan.

Hulpjes

Nu kan het zo zijn dat je niet weet waar je als ondernemer moet beginnen bij het aanleggen van een goed archief of bij het documenteren van gegevens. Je staat echter niet alleen, want in ons land zijn er zat organisaties te vinden die hulp bieden bij het archiveren en het structureren van data. Eurofiles is een voorbeeld van zo’n bedrijf, al moet ik eerlijk zeggen dat ik geen ervaring heb met deze organisatie. Als je op Google zoekt op archief of een andere zoekterm, kom je vanzelf bij andere bedrijven die je kunnen helpen uit.