Gezonde lucht gegarandeerd

Ademluchttoestellen zorgen er voor dat gezonde lucht gegarandeerd is in situaties waar je normaal niet kan ademen. Denk hierbij aan de brandweer die met zuurstofmaskers een brandend gebouw binnen moet gaan, of in ruimtes waar chemische stoffen zorgen voor ongezonde lucht. De toestellen geven de drager een onafhankelijke toevoer van gezonde lucht en maken het onmogelijk voor de ongezonde lucht van buiten naar binnen te komen.

Wat is gezonde lucht?

Gezonde lucht voor mensen om in te ademen bestaat voor 21 procent uit zuurstof, 78 procent is stikstof en 1 procent zijn overige gassen. Als deze verhouding in de war wordt gebracht omdat er bijvoorbeeld te weinig zuurstof is, of als de overige gassen een hoger percentage aannemen, is de lucht niet gezond om te ademen en kan dit ernstige gevolgen hebben. In veel gevallen waar ademlichttoestellen noodzakelijk zijn, heb je dan ook te maken met zeer schadelijke lucht.

Hoe werkt een ademluchttoestel?

Het toestel bestaat meestal uit een masker en een rugzak met flessen. In deze flessen zit ademlucht onder hoge druk opgeslagen. Het masker bevat een luchtdichte capsule die jouw luchtwegen compleet beschermt van de lucht om je heen, waardoor de enige lucht die je kan ademen de veilige lucht uit de flessen is. Zo kan je met een ademluchttoestel ruimtes binnen gaan die je anders niet zou kunnen betreden.

De soorten toestellen

Er zijn ademluchttoestellen met flessen, kringloop ademtoestellen die zuurstof genereren en die gebruikt kunnen worden om een ruimte uit te vluchten en het is ook mogelijk om een masker te krijgen die is aangesloten op een leidingnet. Bij deze laatste methode heb je onbeperkte luchttoevoer maar is de gebruiker beperkt in zijn bewegingen. De eerste methode is het veiligste als je in zuurstofarme ruimtes werkt. Je hebt optimale bewegingsvrijheid, maar de tijd dat je deze kan gebruiken is gelimiteerd.