Leren om een AED te gebruiken

Een AED (ofwel een Automatische Externe Defibrillator) wordt steeds vaker geplaatst op verschillende plekken in Nederland. Als je weet hoe je een AED moet gebruiken, kun je mensen die een hartaanval krijgen veel beter helpen, en in de eerste paar minuten nadat de hartstilstand zich voordoet, reanimeren. Door een elektrische schok te geven, kan het hart namelijk weer op gang gebracht worden, waarmee het slachtoffer gered wordt. Hartaanvallen zijn niet erg zeldzaam, dus het is zeker de moeite waard om te leren hoe je iemand kunt redden. Maar hoe moet je een AED gebruiken? Dat kan je leren op veiligheidstraining, bijvoorbeeld bij G4S.

Het gebruik van de AED is zo geleerd

Er zijn in Nederland een aantal soorten AED’s, die veel gebruikt worden. Meestal zijn deze voorzien van twee knoppen. De ene knop schakelt het apparaat in, en de andere dient de schok toe, nadat de elektroden op de borst van het slachtoffer geplakt zijn. Om het gebruik extra makkelijk te maken geeft de AED cursus de gebruiker gesproken instructie. Zo weet je ook in een panieksituatie goed wat je moet doen. Tijdens een aed cursus krijg je hierover alle informatie die je nodig hebt, maar kan je ook in de praktijk oefenen met het apparaat.

Wil je een AED-cursus volgen?

Het is een fijn idee als er altijd iemand in de buurt is die weet hoe een AED bediend moet worden. Hoewel in principe iedereen een AED kan gebruiken, helpt het wel als je hier een cursus in hebt gevolgd: dan is er een veel grotere kans dat het slachtoffer de hartaanval overleeft. Tijdens de BHV-cursus van G4S worden cursisten ook geleerd, hoe zo’n defibrillator werkt, en wordt er geoefend met poppen. Zo ben je goed voorbereid op een noodsituatie, en kun je het slachtoffer goed helpen.